MINERVA

Mulţi consideră că partea cea mai dificilă a recuperării, după o intervenţie chirurgicală, este revenirea după anestezia generală, manifestată prin sedare, ameţeli, oboseală şi lipsă de energie.

Leziunile erau neregulate, mari, cu umflaturi de consistentasolida, însotite de pierderea genelor. Dupa efectuarea unei biopsii si ainvestigatiilor microbiologice s-a stabilit ca femeia suferise o reactie adversala substanta din tatuaj. Asemenea reactii sunt rare.Tratamentul, de multe ori empiric, include administrarea de steroizi topic sisistemic, crioterapie si, uneori, excizie chirurgicala. Pacienta a raspuns binela excizia locala a zonelor afectate, cu toate ca si-a pierdut definitivgenele.

 

Chittajallu Niveditha, cercetator in cadrul uneiburse de studiu, Wolverhampton and Midland Counties Eye Infirmary,Wolverhampton WV10 OQP, UK; Hardeep S Mudhar, medic specialisthistopatologie-oftalmologie, Royal Hallamshire Hospital, Sheffield, UK;Soupramanien Sandramouli, medic specialist, Wolverhampton and Midland CountiesEye Infirmary, Wolverhampton WV10 OQP, UK

A fost obtinut consimtamântulpacientei.

A se cita: BMJ 2011;342:d955

 

Ce anume confera unuipsihiatru statutul de bun specialist? Un sondaj de opinie a aratat ca, pentrupacienti, cele mai importante caracteristici sunt: sa stie sa asculte, sa fieabordabil, sa trateze în mod egal bolnavii si sa nu se erijeze in judecator.Din punctul de vedere al doctorilor din respectiva specialitate, trasaturilerelevante au fost: sa aiba cunostinte clinice si o capacitate optima decomunicare, sa fie interesat de oameni, sa aiba o atitudine onesta si sainspire încredere. Cercetatorii au dedus ca, din perspectiva pacientilor, detinereaunui bun nivel de cunostinte clinice este de la sine inteleasa (ThePsychiatrist 2011;35:75, doi:10.1192/pb.35.2.75a).

 

Dupa ce si-a dizlocatproteza de sold, o femeie în vârsta a ramas cu o durere serioasa la nivelul feseidrepte, ce radia în picior si dupa ce dizlocarea a fost redusa. A fostdiagnosticata cu neuropraxie de nerv sciatic, insa durerea a persistat. Oecografie a identificat o colectie lichidiana la nivelul ariei tendonuluipopliteu, ceea ce i-a determinat pe medici sa presupuna ca nervul sciatic eracomprimat de un hematom. In cele din urma au intervenit chirurgii, care au dizlocatdin nou soldul si au constatat ca nervul sciatic era înfasurat în jurulcomponentelor colului femural (Journal of Bone and Joint Surgery2011;93-B:274-6, doi:10.10.1302/0301-620X.93B2.25770).

 

Adeseori, când contracteazadiverse infectii, cum este, de pilda, pneumonia, oamenii aparent sanatosi iau imediatantiinflamatoare nesteroidiene (AINS), ca prima linie de tratament, pentru a-siscadea febra. In cazul celor care ajung sa fie internati în unitatile deterapie intensiva, un asemenea gest poate, insa, sa mascheze complexitatea stariide boala, fiindca AINS pot afecta raspunsul gazdei la infectia acuta. Un studiua constatat ca expunerea la AINS în etapele timpurii ale pneumoniei comunitarerisca sa agraveze starea de sanatate a bolnavului, printr-un raspuns sistemicscazut, ceea ce poate determina fie întârzierea diagnosticului, fie o evolutieprelungita (Chest 2011;139:387-94,doi :10.1378/chest.09-3102).

 

Majoritatea dintre noi neexpunem la lumina artificiala înainte de culcare. Cercetatorii au emis o ipotezaconform careia o asemenea expunere inhiba producerea melatoninei si comprimadurata respectivului proces. In comparatie cu lumina naturala, cea artificiala intarziesinteza sus-citatului hormon la 99% din 100 de persoane sanatoase si ii scurteazacu aproximativ 90 de minute actiunea. Daca se pastreaza lumina aprinsa întimpul somnului, producerea melatoninei este in continuare inhibata. Cercetatoriiau conchis ca lumina artificiala diminueaza semnificativ perceptia organismuluiasupra duratei noptii, ceea ce poate afecta somnul, termoreglarea, tensiunea sihomeostazia glucozei (Endocrinology 2011;152:742).

 

Datele unor sondajeefectuate in Elvetia releva existenta unei relatii in forma de U intre sanatateamintala sI folosirea internetului de catre adolescenti - un risc crescut a fost

observat atat la ceicare il utilizau intens (peste doua ore pe zi) cat si la cei care nu-l foloseaudeloc. Tinerii din prima categorie erau expusi si riscului de alterare a sanatatiifizice. Conform opiniei autorilor, cadrele medicale trebuie sa perceapa cutumautilizarii regulate a internetului ca pe un comportament normal, ce nu implicariscuri semnificative pentru sanatate, dar este

bine sa-i urmareascaatent evolutia (Pediatrics 2011;127:e330-5, doi:10.1542/peds.2010-1235).

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 
Traducere: 
Dr. Raluca Mihăescu
Autor: