Eficacitatea unui program de suport pentru autoîntretinerea diabetului bazat pe mesaje text (SMS4BG)

Întrebarea studiului Cât de eficace este un program personalizat de suport pentru autoîntretinerea diabetului, bazat pe mesaje text (SMS4BG), la adultii cu diabet insuficient controlat?

Metode In Noua Zeelanda s-a desfasurat un studiu cu o durata de noua luni, menit sa evalueze eficacitatea programului SMS4BG la adultii cu diabet insuficient controlat (hemoglobina glicata ≥ 65 mmol/mol). Subiectii, recrutati din cadrul îngrijirilor primare si secundare între iunie 2015 si noiembrie 2016, au fost randomizati sa primeasca fie SMS4BG (interventie, n=183) în plus fata de îngrijirile uzuale, fie doar îngrijiri uzuale (control, n=183). Obiectivul principal l-a constituit modificarea inregistrata la nivelul controlului glicemic (HbA1c) in perioada cuprinsa intre evaluarea de baza si finalul celor noua luni de studiu. Obiectivele secundare au inclus autoeficacitatea, comportamentele de autoîngrijire, nivelul de stres indus de diabet, calitatea vietii legata de sanatate, suportul perceput si acceptabilitatea interventiei la noua luni. Modelele de regresie ajustate pentru obiectivul de baza, categoria districtului de sanatate, tipul de diabet si etnie.

Raspunsul si limitarile studiului Reducerea HbA1c la noua luni a fost semnificativ mai mare în grupul de interventie smedie -8,85 mmol/mol (SD 14,84)t comparativ cu cel de control s-3,96 mmol/mol (17,02); diferenta medie ajustata -4,23 (interval de încredere 95% de la -7,30 la -1,15), P=0,007t. Din 21 de obiective secundare, doar patru au aratat îmbunatatiri semnificative statistic în favoarea grupului de interventie la noua luni. Inca nu s-a stabilit ce semnificatie clinica au aceste efecte si cat de sustenabile sunt.

Ce aduce nou prezentul studiu Un program personalizat de suport pentru autoîntretinere, bazat pe mesaje text, a dterminat o îmbunatatire modesta a controlului glicemic la adultii cu diabet insuficient controlat. Rezultatele sustin efectuarea unor noi investigatii cu privire la potentialul SMS4BG de a completa practica actuala.

Finantarea, conflictele de interese si comunicarea datelor Vedeti bmj.com

Înregistrarea studiului Australian New Zealand Clinical Trials Registry, ACTRN12614001232628.

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 

Effectiveness of text message based, diabetes self management support programme (SMS4BG)

A se cita: BMJ 2018;361:k1959

Gasiti articolul la: http://dx.doi.org/10.1136/bmj.k1959

Traducere: 
Dr. Stefan Stanel
Autor: 
Dobson R, Whittaker R, Jiang Y si colab.