Nursingul – valul viitorului

Medicina va fi îmbunatatita de nursele care îsi asuma o responsabilitate din ce în ce mai mare.

S-a ajuns in situatia in care publicul are mai multa incredere in nurse decat in ​​medici. Ce perspective se contureaza? Un recent raport al unui grup parlamentar a descris modul în care dezvoltarea asistentei medicale pe plan mondial ar urma nu doar sa amelioreze sanatatea, ci si sa accelereze atingerea altor doua obiective de dezvoltare durabila ale ONU: îmbunatatirea echitatii între femei si barbati si consolidarea economiei statelor.

Raportul Triple Impact sustinea ca filosofia si practica medicala sunt cel mai bine adaptate la schimbarile permanente ale impactului global al bolilor, in contextul unei prevalente crescute a bolilor netransmisibile si a comorbiditatilor persoanelor mai în vârsta. Nursele sunt educate sa aiba o perspectiva integratoare asupra sanatatii, care sa tina cont de aspectele psihologice, sociale si de mediu, precum si de cele pur biomedicale. Si alte profesii – incluzand, desigur, medicina – au o astfel de viziune mai larga, pe care nursele, insa, o situeaza in centrul filosofiei lor.

De regula, nursele sunt responsabile pentru continuitatea îngrijirii si, în general, fac parte din comunitatea pe care o deservesc, ceea ce înseamna ca activitatea lor se preteaza la interactiunea cu pacientii si cu comunitatile locale în ceea ce priveste promovarea sanatatii, prevenirea si depistarea precoce a bolilor, familiarizarea cu cunostintele din domeniul sanatatii. Ele înteleg cultura locala si modul in care aceasta influenteaza oamenii din zona lor si sar in ajutor la nevoie atunci când nu sunt disponibile alte cadre sanitare.

Nursele înteleg cultura locala si modul in care aceasta influenteaza oamenii din zona lor si sar in ajutor la nevoie atunci când nu sunt disponibile alte cadre sanitare

Roluri noi

In Marea Britanie, nursingul s-a dezvoltat enorm în ultimii ani, cuprinzand nurse practicante, cu drept de prescriptor si cu specializare în domenii de ingrijire foarte variate. Nursele au inceput sa preia, intr-o masura din ce în ce mai mare, un rol principal în gestionarea pacientilor cu diabet zaharat si cu alte boli cronice. Extinderea si dezvoltarea demersurilor privitoare la tari precum Singapore, Uganda, Sudan si Sri Lanka, desi net diferite, isi extind si dezvolta schemele de personal cu posturi de nurse. În Africa de Sud, nursele si farmacistii pot initia un tratament antiretroviral, ce s-a dovedit a fi un demers crucial în combatere infectiei cu HIV. Asa cum au declarat doua nurse sefe din Marea Britanie, se creeaza o noua poveste a asistentei medicale.

Uimitoarea irosire a talentului

Raportul Triple Impact a constatat ca nursele erau adesea subevaluate si insuficient utilizate, în sensul ca nu puteau lucra la nivelul competentei sau al specializarii lor. Este o realitate mai ales în tari ca India, unde nursele continua sa fie, adesea, servitoarele medicilor, sau ca Portugalia, unde o institutie medicala puternica inhiba schimbarea. Si nursele din Marea Britanie, insa, vor spune ca sunt ”invizibile” si ca ar putea prelua responsabilitati mai mari daca li s-ar permite. Se iroseste astfel, intr-o maniera incredibila, tot talentul si angajamentul, se irosesc resurse. Este simplist sa afirmi ca, daca tuturor celor 20 de milioane de nurse din lume li s-ar crea posibilitatea de a lucra cu 1% mai eficient, ar fi ca si cand numarul lor ar creste cu inca 200 000 – este, totusi, un aspect important.

E timpul potrivit

S-ar fi putut ca tate acestea sa fi fost spuse cu cinci ani în urma, dar în sanatate, ca si în politica, momentul initierii unui demers este crucial. Prioritatea recent acordata asigurarii de sanatate cu caracter universal, dovezile ce sustin realizarile nurselor, politizarea tot mai intensa a aspectelor legate de diferentele de gen si atentia sporita ce se acorda determinantilor sociali ai sanatatii, ca si promovarii si prevenirii, se combina pentru a crea un climat ce situeaza nursingul pe o pozitie si mai importanta. De aceea am lansat, impreuna cu colegii mei, programul ”Nursing Now” (www.nursingnow.com), o campanie globala de îmbunatatire a sanatatii prin cresterea profilului si a statutului nurselor. Faptul ca în numai doua luni am reusit sa cream grupuri Nursing Now active în 40 de tari sugereaza ca am prins exact momentul potrivit.

Marea Britanie este un lider mondial în dezvoltarea asistentei medicale, dar nu cred ca actualul guvern a ajuns sa-i înteleaga importanta, actionand necorespunzator în relatiile cu profesiile din domeniul sanatatii si lasand sa se inteleaga ca, într-un fel, moralul lor nu conteaza. Fara ajutorul executivului, sectorul de nursing se va dezvolta mai lent, dar oricum, nu va ramane pe loc.

Si ce înseamna asta pentru medicina? Îmi imaginez ce ingroziti ar fi unii dintre medicii cu experienta pe care i-am cunoscut acum mai bine de trei decenii de ceea ce s-a întâmplat de-atunci cu nursingul. Privind în perspectiva, cred ca schimbarile vor fi la fel de semnificative si în urmatorii 30 de ani si m-as astepta sa vad evolutii notabile în nursing în domenii precum cele ale bolilor netransmisibile, asistentei medicale primare, sanatatii publice si celei mintale. Medicina va fi întarita, nu slabita, de aceste evolutii, iar doctorii se pot concentra pe ceea ce stiu doar ei sa faca, avand convingerea ca sunt colegi cu profesionisti competenti si bine pregatiti in domeniul nursingului.

Nigel Crisp, parlamentar, House of Lords, si presedinte al   All Party Parliamentary Group on Global Health crisp(@)parliament.uk

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 

PROVOCATIONS

Nursing – the wave of the future

A se cita: BMJ2018;361:k2355

Traducere: 
Dr. Diana Turcu
Autor: 
Nigel Crisp