PREZENTARE DE CAZ

Scaderea acuitatii vizuale progresiva la o pacienta în vârsta de 44 de ani

O femeie in varsta de 44 de ani s-a prezentat la oftalmolog cu un istoric de zece saptamâni de vedere încetosata progresiva. Pacienta nu acuza nici cefalee, nici senzatie de greata. Examenul fundului de ochi a relevat prezenta edemului papilar bilateral. Examenul imagistic ulterior prin rezonanta magnetica (IRM) cerebrala (figurile 1, 2, 3) a evidentiat o leziune frontala mare a duramaterului, ce implica si sinusul sagital superior, provocând, astfel, un efect de masa si edem vasogen.

  1. Care este cauza edemului papilar bilateral?
  2. Care este diagnosticul cel mai probabil?
  3. Ce conduita ati adopta in cazul acestei paciente?

A fost obtinut consimtamantul pacientei.

 

Raspunsuri

Prezentare de caz

Scaderea acuitatii vizuale progresiva la o pacienta în varsta de 44 de ani

  1. Edemul papilar este termenul folosit pentru tumefierea retiniana a nervului optic determinata de cresterea presiunii intracraniene. Printre cauze se numara leziunile intracraniene, edemul cerebral, cresterea cantitatii de lichid cefalorahidian, tromboza venoasa sau hipertensiunea intracraniana idiopatica.
  2. Evidentierea unei leziuni mari a duramaterului în urma examinarii IRM sugereaza diagnosticul de meningiom, confirmat si de aspectul histologic al tumorii rezecate, sub forma unor noduli si aglomerari de celule neoplazice arahnoide. Alte patologii ce determina aparitia edemului papilar bilateral si a leziunilor meningiene sunt hemangiopericitomul, metastazele cerebrale, malignitatile hematologice.
  3. Pentru a reduce hipertensiunea intracraniana care a generat edemul papilar este necesara rezectia neurochirgicala. In cazul unui meningiom de grad I, tratamentul conventional recomandat de OMS presupune excizia chirugicala a tumorii si scanarea bolnavului la anumite intervaluri de timp, pentru a urmari eventualele recidive, in timp ce meningioamele cu grad mai mare pot necesita si radioterapie.
Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 

CASE REVIEW

Progressive blurred vision in a 44 year old woman

A se cita: BMJ 2018;360:k579

Traducere: 
Dr. Diana Turcu
Autor: 
Aled R Daniels, Becky Hunt, Mario Teo si Kathreena M Kurian