Sindromul Sweet

Un barbat în vârsta de 59 de ani s-a prezentat la medic pentru o eruptie dureroasa la nivelul fetei, gâtului, bratelor si picioarelor, însotita de febra. Rash-ul cutanat a aparut la o saptamâna dupa un episod infectios al tractului respirator superior. Examenul clinic a evidentiat papule si placi extinse, cu suprafata rugoasa si aspect pseudo-vezicular (figura). Tratamentul cu valaciclovir, recomandat pentru ceea ce se presupusese ca era varicela, a fost ineficient. Biopsia cutanata a relevat prezenta edemului proeminent în dermul superficial, cu infiltrarea densa a neutrofilelor si limfocitelor în dermul superior si in cel mijlociu. Examenul de laborator a evidentiat un numar al leucecitelor în intervalul normal, dar cu 77% neutrofile si o valoare crescuta a vitezei de sedimentare a hematiilor. A fost stabilit diagnosticul de dermatoza neutrofila febrila acuta (sindromul Sweet). Remisiunea a fost obtinuta dupa tratamentul cu glucocorticoizi si cu talidomida.

Sindromul Sweet este o dermatita reactiva rara, ce poate sa fie declansata de o infectie ori asociata cu unele medicatii (de exemplu, factorul de stimulare a coloniilor de granulocite), cu boli sistemice (de pilda, boala intestinala inflamatorie) sau cu o malignitate (în special hematologica).

Ji Yang (yang.hua(@)yeah.netli. ming(@)zs-hospital.sh.cn); Ming Li, Department of Dermatology, Zhongshan Hospital, Fudan University, Shanghai, China

A fost obtinut consimtamântul pacientului.

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 

 

A se cita: BMJ 2018;360:k1189

Traducere: 
Dr. Diana Turcu
Autor: 
Ji Yang, Ming Li,