Aspirina în doza mica – tratament adjuvant în ulcerul venos al gambei

Întrebarea studiului Care este efectul adaugat al aspirinei în doza mica zilnica în vindecarea ulcerului atunci când se foloseste împreuna cu terapia de compresiune, la pacientii cu ulcere venoase ale gambei?

Metode Doua sute cincizeci si unu (251) de participanti cu ulcere venoase ale gambei tratati în serviciile de asistenta din comunitate au fost randomizati pentru a lua zilnic, pe lânga terapia de compresiune, fie 150 mg aspirina orala (n=125), fie placebo (n=126). Rezultatul clinic primar urmarit a fost timpul pâna la vindecarea completa a ulcerului de referinta (cel mai mare ulcer, în cazul în care au fost mai multe). Rezultatele secundare au fost procentul participantilor vindecati la punctul final (la 24 de saptamâni sau în preajma acestui interval de timp), modificarea estimata a ariei a ulcerului fata de momentul initial, schimbarea calitatii vietii legate de sanatate, aderenta la tratament, incidenta evenimentelor adverse si eficienta caracterului dublu orb al studiului.

Raspunsul si limitarile studiului Timpul median de vindecare a fost de 77 de zile în grupul cu aspirina si de 69 de zile în cel cu placebo sraportul riscurilor 0,85, intervalul de încredere (CI) 95% 0,64-1,13t. În punctul final se vindecasera 70% (n=88) dintre participantii din grupul cu aspirina si 80% (n=101) din cel cu placebo (diferenta de risc -9,8%, CI 95% de la -20,4% la 0,9%). ~n cele doua loturi nu au existat diferente cu privire la modificarea fata de momentul initial, atât a ariei estimate a ulcerului cât si a calitatii vietii legate de sanatate. Aderenta la tratament a fost de circa 73%. În grupul tratat cu aspirina s-au înregistrat 40 de evenimente adverse, iar în cel cu placebo 37 (raportul ratelor incidentei 1,1, CI 95% de la 0,7 la 1,7). Metoda orb a fost eficienta. Principala limita a studiului a constat in faptul ca s-au strâns numai date referitoare la vindecarea ulcerului de referinta.

Ce aduce nou prezentul studiu Aspirina în doze mici nu stimuleaza vindecarea ulcerelor venoase ale gambei. La persoanele cu ulcer venos al gambei care iau aspirina pentru alte indicatii, o doza mica poate încetini vindecarea, dar sapte din fiecare grup de 10 oameni se vor vindeca în decurs de 24 de saptamâni daca urmeaza terapie de compresiune.

Finantarea, conflictele de interese, comunicarea datelor Actualul studiu a fost finantat de Consiliul pentru Cercetare în Sanatate din Noua Zeelanda. Autorii nu au conflicte de interese. Autorii sunt la dispozitia celor care solicita documente ale studiului sau date deidentificate.

Înregistrarea studiului ClinicalTrials.gov NCT02158806.

Probabilitatea vindecarii

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 

ORIGINAL RESEARCH Pragmatic, randomised, double blind, placebo controlled trial

Low dose aspirin as adjuvant treatment for venous leg ulceration

A se cita: BMJ 2017;359:j5157

Gasiti articolul la: http://dx.doi.org/10.1136/bmj.j5157

Traducere: 
Dr. Roxana Tucra
Autor: 
Jull A, Wadham A, Bullen C si colab.