Cresc sperantele de vindecare a pacientilor cu hepatita C odata cu reducerea costurilor medicatiei

Motivatia de a eradica boala este stimulata pe masura ce tratamentele devin accesibile tuturor, sustine Richard Hurley.

 

În 13 aprilie a.c., Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a declarat ca este necesara extinderea accesului la investigatiile si tratamentul pentru hepatita cu virus C, având în vedere faptul ca medicamentele eficiente, curative, sunt atât de convenabile. Recomandarea vine la doi ani dupa ce OMS s-a angajat sa elimine toate tipurile de hepatite virale pâna în 2030.

            Pâna de curând, un asemenea obiectiv parea imposibil de îndeplinit. Cu cinci ani în urma, preturile socante de lansare pe piata a unor medicamente ca sofosbuvir – de circa 90 000 $ (63 000 £) pentru tratamentul unui pacient în SUA si de aproximativ 35 000 £ în Anglia – presupuneau ca pâna si în tarile bogate accesul la combinatiile antivirale cu actiune directa era limitat.

            În 2015, NHS England a luat masuri pentru a asigura accesul la medicamente strict pentru cei mai bolnavi pacienti, desi tratamentele erau recomandate de National Institute for Health and Care Excellence (NICE – Institutul National pentru Excelenta în Sanatate si Îngrijiri). În ianuarie 2018 însa, agentia a promis ca Anglia va fi ”prima tara din lume” care va elimina hepatita C pâna în 2025, ”cu cel putin cinci ani” mai devreme decât termenul limita dat de OMS.

 

Contracte avantajoase

Politica pare sa se fi schimbat dupa ce NHS England a încheiat contractele cu producatorii, reducând costul unei cure de tratament cu aproape 5 000 £ de pacient, afirma Charles Gore, director executiv al grupului britanic de sustinere Hepatitis C Trust.

            În întreaga lume, orice persoana cu vârsta peste 12 ani ar trebui sa primeasca în prezent tratament, indiferent de gravitatea bolii, sustin iminentele recomandari OMS anuntate pe 13 aprilie la Congresul International al Ficatului din Paris, Franta. Tot acolo se afirma ca preventia, testarea si tratamentul trebuie sa fie integrate în serviciile medicale extinse ale fiecarei tari.

            Gotfried Hirnschall, director al departamentului pentru HIV/SIDA al OMS si al Programului Global pentru Hepatita, a declarat pentru The BMJ: ”Avem nevoie de o crestere agresiva a ritmului. Tratamentul este simplu, poate fi administrat în cadrul asistentei primare si este curativ.”

            Combinatiile orale fixe ale medicamentelor antivirale cu actiune directa luate o data pe zi, timp de opt pâna la 12 saptamâni, pot vindeca hepatita produsa de sase variante genetice frecvente ale virusului C, genotiparea costisitoare devenind, astfel, inutila.

            Rata de eliminare a virusului depaseste 90%, iar în prezent, tratamentul salvator permite reducerea costurilor prin scaderea semnificativa a cuantumului cazurilor de ciroza biliara sau de cancer, ca si a celor de alte boli, precum depresia si diabetul.

 

Strategia eliminarii

In luna martie, UK All Party Parliamentary Group on Liver Health (Grupul Parlamentar al Tuturor Partidelor pentru Sanatatea Ficatului din Marea Britanie) a prezentat ”o viziune pentru strategia nationala a eliminarii”, sugerând cum ar trebui guvernul sa finanteze preventia, depistarea, testarea si tratamentul.

            Gore a spus: ”Preturile initiale au stârnit îngrijorare la nivelul NHS, dar situatia s-a schimbat total si principala preocupare a ajuns sa fie gasirea celor care trebuie sa fie tratati.” Infectia transmisibila prin sânge este stigmatizata pentru ca e adesea asociata cu folosirea în comun a acelor la injectarea drogurilor, ceea ce probabil ca se întâmpla mai frecvent înainte, când nu se cunosteau pericolele implicate – de exemplu, riscul de infectare cu HIV.

Cel putin 80 000 de oameni asimptomatici din Anglia nu stiu ca au infectia, a mai explicat el, iar alti 50 000 au avut rezultat pozitiv la test, dar nu au mai venit la control.

”Trebuie sa facilitam testarea anonima, în farmacii, de exemplu. Si mai avem nevoie de o campanie de sensibilizare a publicului”, a spus Gore. O alta dificultate, a adaugat el, este aceea de a-i convinge pe diferitii administratori ai serviciilor medicale sa acorde prioritate acestei probleme la nivelul furnizarii medicamentelor, asistentei comunitare si ingrijirii din sistemul penitenciar.

Hirnschall a spus ca ”tarile campioane” – de pilda, Egipt si Pakistan – care au unele dintre cele mai grele poveri ale infectiei cu virusul hepatitei C, ne arata ce se poate obtine prin implicarea guvernului. În prezent, aici traiesc jumatate din numarul total de persoane care primesc tratament. În alte state, precum Malaezia si India, licentierea obligatorie si benevola a dus la productie generica si la costuri mai mici ale tratamentului.

Rezultatele partiale nepublicate ale studiului, prezentate la conferinta de la Paris, au aratat ca medicamentele generice, care costa doar 300 $, au dovedit o eficienta de peste 95% în Malaezia si Tailanda.

”Descoperirea unui tratament pentru hepatita C a suscitat un val de entuziasm. Pacientii îl cer. Acum e timpul ca politicienii sa iasa în fata”, a mai spus Hirnschall.

____________________

Richard Hurley, The BMJ

 

HEPATITA ÎN ÎNTREAGA LUME

  • Hepatita virala de toate tipurile provoaca moartea a 1,3 milioane de oameni pe an – mai mult decât HIV, malaria sau tuberculoza.
  • Anul trecut, 1,7 milioane de persoane au fost infectate cu virusul hepatitei C si 1,5 milioane au fost vindecate.
  • Numai trei milioane de oameni dintre cele 71 de milioane de persoane infectate cu virusul hepatitei C în 2017 aveau acces la medicamentele antivirale cu actiune directa si numai 20% dintre cei afectati îsi cunosteau situatia.

 

 

 

 

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 

NEWS ANALYSIS

Hopes grow to end hepatitis C as drug prices are slashed

A se cita: BMJ 2018;361:k1679

Traducere: 
Dr. Roxana Tucra
Autor: 
Richard Hurley