Reactie cutanata la o pacienta cu durere abdominala cronica

O femeie gravida în vârsta de 26 de ani, cu durere abdominala cronica de cauza incerta, a fost examinata la 25 de saptamâni de sarcina pentru decolorarea pronuntata si fragilitatea pielii, ce persistau de timp indelungat (figura) la nivelul abdomenului si al coapselor. Folosea de multi ani sticle cu apa fierbinte pentru combaterea durerii abdominale. A fost diagnosticata o forma severa de eritem ab igne. Principalul diagnostic diferential într-un astfel de caz ar fi cu livedo reticularis.

            Eritemul ab igne este un eritem reticular însotit de hiper- si hipopigmentare si de telangiectazii, determinat de expunerea cronica la caldura, ce provoaca leziuni epidermice, vasodilatatie si depozitare a hemosiderinei. Pot aparea atrofie cutanata si vezicule sau eroziuni. Principalul tratament consta în încetarea expunerii la caldura, cazurile usoare rezolvandu-se de obicei spontan, în decurs de câteva luni. Carcinomul cu celule scuamoase este raportat empiric ca o complicatie rara a cazurilor netratate si cronice. Se recomanda investigarea adecvata a cauzei de fond a hipotermiei ori a durerii.

 

Katrina Watson (katrina.watson1(@n)hs.net); Allan Matthews, Department of Dermatology, Queen Margaret Hospital, Whitefield Road, Dunfermline, Fife, Scotland

A fost obtinut consimtamantul pacientei.

A se cita: BMJ 2018;361:k1322

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 

A se cita: BMJ 2018;361:k1322

Traducere: 
Dr. Roxana Tucra
Autor: 
Katrina Watson