Minerva

Tue
13
Nov

Reactie cutanata la o pacienta cu durere abdominala cronica

Image: 

O femeie gravida în vârsta de 26 de ani, cu durere abdominala cronica de cauza incerta, a fost examinata la 25 de saptamâni de sarcina pentru decolorarea pronuntata si fragilitatea pielii, ce persistau de timp indelungat (figura) la nivelul abdomenului si al coapselor. Folosea de multi ani sticle cu apa fierbinte pentru combaterea durerii abdominale. A fost diagnosticata o forma severa de eritem ab igne. Principalul diagnostic diferential într-un astfel de caz ar fi cu livedo reticularis.

Fri
09
Nov

Sindromul Sweet

Image: 

Un barbat în vârsta de 59 de ani s-a prezentat la medic pentru o eruptie dureroasa la nivelul fetei, gâtului, bratelor si picioarelor, însotita de febra. Rash-ul cutanat a aparut la o saptamâna dupa un episod infectios al tractului respirator superior. Examenul clinic a evidentiat papule si placi extinse, cu suprafata rugoasa si aspect pseudo-vezicular (figura). Tratamentul cu valaciclovir, recomandat pentru ceea ce se presupusese ca era varicela, a fost ineficient. Biopsia cutanata a relevat prezenta edemului proeminent în dermul superficial, cu infiltrarea densa a neutrofilelor si limfocitelor în dermul superior si in cel mijlociu. Examenul de laborator a evidentiat un numar al leucecitelor în intervalul normal, dar cu 77% neutrofile si o valoare crescuta a vitezei de sedimentare a hematiilor. A fost stabilit diagnosticul de dermatoza neutrofila febrila acuta (sindromul Sweet). Remisiunea a fost obtinuta dupa tratamentul cu glucocorticoizi si cu talidomida.

Fri
02
Nov

Clostridium difficile

Image: 

Acum zece ani, ratele anuale ale infectiei cu Clostridium difficile au fost de aproximativ 110 la 100 000 de oameni atât în ​​Anglia cât si în SUA. Guvernul britanic a reactionat prin impunerea unor obiective, prin crearea unui sistem national de supraveghere si prin instituirea unor modificari ale politicii pentru controlul infectiilor. ~n mod evident, masurile luate au fost eficiente – în cei doi ani dupa aplicarea lor, rata infectarii cu C. difficile a scazut cu peste 50% si si-a continuat tendinta descendenta. În SUA, in schimb, ratele au ramas ridicate (Int J Qual Health Care).

Fri
02
Nov

Sinuciderea în inchisoare

Image: 

Numarul de persoane care se sinucid în timpul încarcerarii a crescut în Anglia si in Tara Galilor. Rata de suicid este acum de circa sase ori mai mare decât în ​​comunitate. Un sondaj international constata ca situatia este extinsa (Lancet Psychiatry). În general, statele cu rate ridicate de încarcerare, cum sunt, de pilda, Polonia si Australia, au rate de sinucidere mai scazute decât tarile cu rate scazute de încarcerare, precum Finlanda si Olanda. În mod surprinzator, factorii precum supraaglomerarea, raportul dintre detinuti si personal, cifra de înnoire a populatiei din închisori, nu sunt strans asociati cu ratele de suicid.

Fri
02
Nov

Bolile cardiovasculare în Europa de Est

Image: 

Dintre cei 20 000 de adulti de vârsta medie din tarile Europei de Est, cei cu factori de risc conventionali (fumat, hipertensiune arteriala si diabet) au fost mai predispusi sa moara din cauza bolilor cardiace. De asemenea, chiar si dupa luarea în considerare a respectivilor factori de risc, mortalitatea a fost crescuta in randul somerilor, al persoanelor singure, sarace, izolate social sau cu depresie. Diferentele dintre valorile prevalentei fiecarui grup de factori de risc nu au putut explica, insa, de ce riscul de deces cardiovascular este dublu în Rusia fata de ​​Polonia ori de Republica Ceha (PLOS Med).

Fri
02
Nov

Scaderea ponderala în Boala Parkinson

Image: 

Un studiu longitudinal realizat în Scotia a constatat ca, la momentul diagnosticarii, persoanele cu boala Parkinson au avut tendinta de a fi mai slabe decat cele din grupurile de control comunitare si ca scaderea ponderala a continuat in cursul evolutiei maladiei (Neurology). Pacientii cu forme atipice ale afectiunii au scazut în greutate mai rapid decât cei cu boala Parkinson tipica. Pierderea a mai mult de 5% din greutatea initiala în primul an de diagnostic a fost asociata cu rezultate mai slabe, incluzand dependenta, dementa si decesul.

Fri
02
Nov

Etichete precise

Care este diferenta între o serie întrerupta de timp si un studiu înainte-dupa? Sau între o cohorta controlata prospectiv si un studiu controlat nerandomizat? O analiza a studiilor fara randomizare incluse în sintezele Cochrane a constatat existenta unui uimitor de mare numar de termeni aplicati pentru diferite tipuri de cercetare (J Clin Epidemiol). Definitiile erau neconcordante, iar analiza statistica era deseori inadecvata. Minerva crede ca este timpul sa renuntam la etichetele ambigue si sa insistam asupra unor descrieri ce nu lasa nicio urma de îndoiala cu privire la ceea ce au facut de fapt cercetatorii.

Fri
02
Nov

Parazitoza cutanata

Image: 

Modalitatea de tratare a infectiei cutanate parazitare cu larvele anumitor specii de muste consta în evitarea leziunii punctiforme, iar apoi, când larvele se deplaseaza catre suprafata pielii în cautarea oxigenului, in îndepartarea chirurgicala. Este o procedura simpla pentru chirurgii cu experienta, dar cei începatori se pot simti intimidati si au nevoie de mai multa practica. Journal of the Royal Army Medical Corps explica modul în care se creeaza un model realist de instruire folosind râturi de porc si viermisori de la un magazin cu momeli pentru pescuit.

Fri
02
Nov

O lentila de contact cazuta

Image: 

O femeie în vârsta de 67 de ani se prezinta la sectia de ortopedie cu fractura de tibie si cu modificarea acuitatii viziuale dupa un traumatism cranian prin cadere.

Consultul oftalmologic a constatat ca acuitatea vizuala era de 6/6 pentru ochiul drept si limitata la miscarile mâinilor pentru cel stâng. Examenul clinic a evidentiat subluxarea implantului în diafragma pupilara (figura). S-a recurs la interventie chirurgicala in regim de urgenta, care a constat în lensectomie, urmata de vitrectomie în saptamâna urmatoare.

La pacientii care prezinta o trauma craniana prin cadere trebuie luata în considerare ectopia lentis. Afectiunea poate fi vizualizata cu ajutorul oftalmoscopiei directe dupa dilatarea pupilei; tratata în timp util, constituie o cauza reversibila a pierderii vederii.

 

Tue
30
Oct

Retinopatia Purtscher-like sugereaza un lupus eritematos sistemic

Image: 

Un barbat in varsta de 23 de ani a dezvoltat brusc pierderea vederii la ambii ochi, nedureroasa. Nu a avut istoric de traumatisme. Cea mai buna acuitate vizuala a sa, cu corectie, a fost 20/40 (dreapta) si 20/667(stânga). Funduscopia a aratat multiple pete albe bilateral, la polul posterior al retinei (dreapta).

Nu a existat raspuns clinic la tratamentul de suport si trofic retinian. Suspectându-se o tulburare subiacenta inflamatorie, s-a initiat tratament imunosupresiv oral cu prednison si metotrexat. La o luna de la debutul initial al simptomelor vizuale a aparut un rash malar. Evaluarea reumatismala si markerii imunologici au venit în sprijinul diagnosticului de lupus eritematos. Acuitatea vizuala s-a ameliorat treptat în decurs de patru luni.

Pagini

Subscribe to RSS - Minerva