Mai 2016 / nr. 4

Editorial
Thu
06
Apr

Boala arterelor coronare: screening sau tratament?

Image: 

Tratamentul medicamentos eficient este disponibil si poate fi chiar mai ieftin decât testul de screening propriu-zis

 

Principalul argument al controversatului documentar american The Widowmaker (”Creatorul de vaduve”)1 este folosirea, la screeningul populatiei sanatoase, a scorului calciului de la tomografia computerizata (CT), prevenindu-se, astfel, mii de decese prin infarct miocardic.

Thu
06
Apr

Bivalirudina si sindromul coronarian acut

Image: 

Medicamentul începe sa semene cu o heparina diluata scumpa

 

Bivalirudina a fost prezentata cu mult entuziasm ca succesoarea heparinei. Este un inhibitor direct al trombinei, cu un raspuns la doza mai previzibil decât heparina, un timp de înjumatatire de 22 de minute si capacitatea de a lega trombina circulanta si legata de cheag. Întrebarea este însa daca, la pacientii cu interventii coronariene percutane (ICP) pentru sindromul coronarian acut, are avantaje reale fata de heparina sau este doar o heparina diluata scumpa?

            In SUA, bivalirudina domina piata anticoagulantelor folosite în ICP, fiind sustinuta de recomandarile de clasa I ale ghidurilor societatii nationale.1, 2 Valoarea veniturilor de pe piata globala este estimata la miliarde de dolari, costurile bivalirudinei în Regatul Unit situându-se între 300 ₤ (400 €, 440 $) si 1 000 ₤ pe episod de pacient, în functie de durata infuziei. Prin comparatie, heparina costa doar câteva lire.

Cercetare
Thu
06
Apr

METODE DE CERCETARE SI PREZENTARE A REZULTATELOR Un instrument pentru îmbunatatirea prezentarii ghidurilor de practica clinica

Image: 

 

Lista de control pentru raportare AGREE

Brouwers MC, Kerkvliet K, Spithoff K; AGREE Next Steps Consortium

 

Thu
06
Apr

CERCETARE ORIGINALA Studiu de cohorta care utilizeaza baza de date de cercetare calitativa din asistenta primara

Image: 

Utilizarea antidepresivelor si riscul de evenimente cardiovasculare la persoanele în varsta de 20–64 de ani

Coupland C, Hill T, Morriss R, Moore M, Arthur A, Hippisley-Cox J

 

Întrebarea studiului In asistenta primara, sunt ratele a trei variabile cardiovasculare asociate cu tratamentul antidepresiv la persoanele în vârsta de 20–64 de ani cu depresie?

Sinteze clinice
Thu
06
Apr

Depresia în sarcina

Image: 

Depresia în sarcina se intalneste la pana la 10% dintre femei. Ea poate afecta profund senzatia de bunastare, relatiile si calitatea vietii gravidei. Netratata ori incomplet tratata, depresia poate avea si efecte adverse asupra descendentilor. Depresia prenatala este si un puternic factor de risc pentru cea postnatala, o conditie legata de problemele de devoltare la copii. Depresia severa poate duce la suicid, o cauza foarte importanta a decesului matern.Sinuciderile perinatale au fost asociate cu absenta tratamentului activ.

Opinii si recenzii
Thu
06
Apr

”Este disponibila o noua marca generica, asa ca, puteti schimba reteta? Nu: primul medicament este în stoc la o alta farmacie.”

Image: 

FARA RESTRIC}II            Margaret McCartney

De ce se streseaza zilnic medicii generalisti

Medicii generalisti din Regatul Unit sunt stresati.1 Este o ”stare de urgenta”, a afirmat presedintele BMA’s General Practitioners Committee sComitetul Medicilor Generalisti al BMA (British Medical Association – Asociatia Medicala Britanica)t.2 Iata câteva motive, inspirate dintr-o zi de lucru tipica:

Thu
06
Apr

Participarea reala a pacientului este dificila si necesita dialog Ce înseamna efectiv participarea pacientului?Ma simteam tensionata la volanul masinii, în drum spre conferinta. Neurologul meu si cu mine am fost rugati sa vorbim despre beneficiile potenti

Image: 

OPINIE PERSONALA J Ditters

Ma simteam tensionata la volanul masinii, în drum spre conferinta. Neurologul meu si cu mine am fost rugati sa vorbim despre beneficiile potentiale ale tehnologiei pentru pacientii cu boli neurologice. Starea de tensiune pe care-o aveam m-a nedumerit: ar fi trebuit sa fie o sarcina de rutina pentru cineva care lucreaza ca manager de inovatii într-un centru de sanatate, învatând pacientii si familiile lor sa foloseasca progresele tehnologice si sociale.

M-am împiedicat în parcare, iar la garderoba mi-am scapat umbrela pentru a treia oara în acea zi. Am distrofie musculara cu miotonie. Am adesea mâinile reci si întepenite, dar astazi treaba asta m-a suparat în mod special. M-am gândit ca toti medicii de acolo ma vor trata ca pe o pacienta.

 

Tratata ca partenera

Minerva
Thu
06
Apr

MINERVA O privire ironica spre lumea cercetarii

Image: 

 

Carbonatul de lantan în insuficienta renala cronica

Un barbat in varsta de 66 de ani a efectuat o densitometrie osoasa, care a fost neinterpretabila la nivelul coloanei lombare din cauza artefactelor. O radiografie abdominala ulterioara a identificat numeroase opacifieri la nivelul tractului gastrointestinal, chiar daca nu ii fusese niciodata administrat mediu de contrast intestinal. A luat chelatorul de fosfat lantan pentru insuficienta renala. Numarul atomic al lantanului (57) este apropiat de cel al unui metal alcalino-pamântos, bariului (56). Asadar, lantanul apare ca artefacte radiodense pe radiografii. Cunoasterea efectului lantanului este importanta pentru interpretarea corecta a investigatiilor radiologice; daca asemenea examinari sunt planificate se pot utiliza alternative pentru legarea fosfatului.

Sanatate publica
Thu
06
Apr

DATE PUBLICE Date prea importante pentru a fi comunicate?

Image: 

Solutiile de hidroxi-etil-amidon pentru resuscitarea volemica au cazut în dizgratie în 2013, dupa ce organizatiile de reglementare europene si americane au emis avertismente serioase privind siguranta lor. Cercetatorii din mediul universitar implicati într-un studiu clinic crucial, care a precipitat o atare decadere, refuza, însa, sa-si publice datele. Este acceptabila o asemenea atitudine?

Punct de vedere prezentat de Peter Doshi

 

Educatie si dezbateri
Thu
06
Apr

„Durerea toracica troponina-negativa” – o eschivare de la diagnostic?

Image: 

Majoritatea pacientilor care se prezinta cu durere toracica au sindrom coronarian acut, dar unii pot avea alte diagnostice, precum pericardita, stenoza aortica si embolismul pulmonar.

Cu toate acestea, pacientii cu astfel de simptome care au electrocardiograma fara modificari si testele enzimelor cardiace negative sunt adesea externati cu diagnosticul ”durere toracica troponina-negativa”.

Thu
06
Apr

ACTUALIZARI CLINICE

Angioplastia si stentarea pentru disfunctia erectila refractara provocata de ateroscleroza 

Noul ghid NICE pentru proceduri interventionale recomanda folosirea angioplastiei si stentarii pentru disfunctia erectila refractara provocata de ateroscleroza numai în unitatile de cercetare. Actualele dovezi privitoare la siguranta si la eficienta sunt considerate inadecvate din punct de vedere al cantitatii si calitatii. Este imperios necesara continuarea cercetarilor, cu o selectie atenta a pacientilor.

 

Insuficienta cardiaca cronica

Thu
06
Apr

Pot fi antibioticele topice o alternativa la antibioterapie orala pentru copiii cu otita medie si otoree?

Image: 

În Marea Britanie, otita medie acuta (OMA) determina frecvent prezentarea la medicul de familie si prescrierea unor retete de antibiotice. 1,2 Multe studii randomizate, controlate (randomised controlled trials – RCTs) au aratat ca rezolutia simptomelor apare dupa câteva zile, cu sau fara antibioterapie.3 Un studiu sistematic a aratat ca otalgia dispare complet la 90% dintre copii în decurs de opt zile.4 Datele observationale si meta-analizele pe pacienti individuali releva, insa, faptul ca, in randul copiilor cu OMA, cei cu otoree au un prognostic mai prost5 si o durata mai lunga a otalgiei sau a febrei fata de cei fara secretii.6 Versiunea actuala a ghidului de buna practica elaborat de National Institute for Health and Care Excellence (NICE – Institutul National pentru Sanatate si Excelenta în Ingrijiri) din Marea Britanie recomanda ca medicii generalisti sa prescrie imediat antibiotice orale pentru copiii care se prezinta cu OMA si otoree.7

Stiri
Thu
06
Apr

Eruptia purpurica si petesiala la adulti si la copii: evaluare initiala

Image: 

Sangerarile vaselor mici de la nivelul mucoaselor sau pielii produc eruptia purpurica sau mici petesii (1-2 mm în diametru). Purpura nu este un diagnostic, dar poate fi prima manifestare a unor serii de boli precum sepsisul meningococic si leucemia acuta, ce necesita diagnostic si management urgente. In acelasi timp, ii poate alarma pe cei afectati, insa masurile ce se impun nu presupun nimic altceva decat evaluarea si linistirea pacientilor. Foarte importanta este diferentierea celor doua scenarii. Articolul de fata vizeaza recunoasterea diagnosticelor severe si recomandarile de trimitere a cazurilor pentru evaluare de specialitate în urgenta. Odata excluse astfel de diagnostice, fie se incepe investigarea altor cauze, fie se tine sub control cazul prin observarea pacientului.

 

Este purpura?

Thu
06
Apr

60 DE SECUNDE DESPRE....SCARLATINĂ

Image: 

NU E CEVA DIN TIMPURILE VICTORIENE?

La sfârsitul veacului XIX si începutul secolului XX, scarlatina era principala cauza de deces la copii, uneori secerând toti copiii unei familii în decurs de câteva saptamâni. Incidenta a scazut considerabil de-a lungul secolului XX, desi boala nu a disparut niciodata.

 

DE CE ACEASTA SCADERE?

Nimeni nu stie sigur. Probabil schimbarea conditiilor de viata, cu familii mai putin numeroase si gospodarii mai putin aglomerate, laptele pasteurizat, disparitia azilelor de saraci si înfiintarea NHS au ajutat toate, în felul lor. S-ar putea sa fi contribuit si penicilina, desi scaderea a început înaintea aparitiei ei. E posibil sa fi jucat un rol si noile tulpini ale bacteriei cauzatoare, streptococul de grup A S. pyogenes.

 

ATUNCI CARE E PROBLEMA?

Thu
06
Apr

Transparenta datelor este unica alternativa

Revista The BMJ a primit acuzatii, oarecum justificate, ca ar fi împotriva industriei medicamentelor. Reputatia acestei industrii de a folosi educatia, practica si cercetarea medicala pentru interesele proprii, si nu pentru cele ale publicului, a constituit, de-a lungul a peste 20 de ani, un obiect fundamental de studiu. Din când în când este frumos, totusi, sa putem arata ca adoptam aceeasi pozitie critica si fata de lumea universitara. In toate cazurile, scopul nostru este de a sustine stiinta accesibila tuturor si fara conflicte.

Thu
06
Apr

Medicii trebuie sa se considere atat manageri cat si lideri

Image: 

Doctorii trebuie sa-si schimbe atitudinea privitoare la rolurile de management, de directori medicali si de lideri ai serviciilor de sanatate, spune Matthew Limb

 

Statisticile arata ca managementul medical are o problema de imagine, care trebuie rezolvata daca vrem sa încurajam mai multi medici sa preia roluri de conducere, de directori medicali si de lideri ai serviciilor de sanatate.

            În primul rând, trebuie sa se schimbe tendinta doctorilor de a se considera lideri, dar nu manageri, spune Jonathan Fielden, director medical la University College London Hospital. ”Una dintre dificultati, în special în sectorul medical, este ca functiile de conducere au parte de mai multa glorie, iar cele de management de mai multa critica”, afirma el. ”Când ai vazut cel mai recent un titlu favorabil legat de managementul din asistenta medicala?”

Subscribe to Mai 2016 / nr. 4