Cercetare

Thu
31
Aug

Dificultatile din timpul copilariei si riscul de sinucidere

Image: 

CERCETARE ORIGINALA
Studiu de cohorta cu 548 721 de subiecti adolescenti si adulti tineri din Suedia

 

Intrebarea studiului Care sunt asocierile diferentiale intre un set de indicatori ai dificultatilor din copilarie si riscul de suicid in adolescenta tarzie sau la adultul tanar pana la varsta de 24 de ani?

Thu
31
Aug

Folosirea de scurta durata a corticosteroizilor orali si efectele adverse asociate in randul adultilor din SUA

Image: 

Intrebarea studiului Care este frecventa prescrierilor de corticosteroizi orali pentru uz de scurta durata si a efectelor adverse asociate acestora (sepsis, tromboembolism venos, fracturi)?

Metode Autorii au folosit un set de date despre solicitarile de plata a asigurarilor private in perioada 2012-2014 in SUA, care includeau adulti cu varste intre 18 si 64 de ani. Ei au calculat ratele folosirii de scurta durata a corticosteroizilor orali, definita ca mai putin de 30 de zile. Ratele incidentei efectelor adverse au fost calculate in perioadele de risc de 30 de zile si 31-90 zile de la initierea tratamentului, in comparatie cu 180 de zile inaintea acestuia, folosind ca model un studiu de serii de caz autocontrolat.

Thu
09
Feb

Telemedicina pentru pacientii cu risc crescut de boala cardiovasculara

Image: 

CERCETARE ORIGINALA Studiu clinic pragmatic, controlat, randomizat

The BMJ este o revista cu acces liber (Open Access). Nu stabilim limite de cuvinte la articolele de cercetare, dar textul lor este prescurtat in versiunea tiparita.
Textul complet al fiecarui articol de cercetare din BMJ este disponibil gratuit pe thebmj.com.
Versiunea online este publicata alaturi de recenzarile efectuate de specialisti si de pacienti, precum si de o declaratie privitoare la modul în care autorii isi vor comunica datele obtinute.
Comentariile corelate din aceasta rubrica apar pe thebmj.com ca editoriale. Utilizati citarea de la sfârsitul comentariilor pentru a cita un articol sau pentru a-l gasi online.

Tue
13
Nov

Alimentele ultraprocesate si cancerul

Image: 

Consumul de alimente ultraprocesate si riscul de cancer

Fiolet T, Srour B, Sellem L si colab.

 

Întrebarea studiului Care sunt asocierile dintre consumul de alimente ultraprocesate si riscul de cancer?

Tue
13
Nov

Anomaliile descoperite întâmplator la examinarile imagistice

Image: 

Prevalenta si consecintele anomaliilor descoperite intamplator de explorarile imagistice

O’Sullivan JW, Muntinga T, Grigg S, Ioannidis JPA

 

Întrebarea studiului Care este prevalenta anomaliilor descoperite întâmplator la diferitele tipuri de explorare imagistica prin scanare si care sunt efectele acestora?

Metode Au fost cautate în MEDLINE si EMBASE analize sistematice ale studiilor observationale care descriau prevalenta anomaliilor descoperite întâmplator la un test imagistic specific si ale studiilor ce prezentau evolutia leziunilor respective. Datele au fost meta-analizate cu ajutorul unui model al efectelor întâmplatoare, calculandu-se intervalele de incredere (CI) 95% corespunzatoare.

Tue
13
Nov

Vitamina D si riscul de tulburari hipertensive în sarcina

Image: 

 

Întrebarea studiului Exista o relatie de tip cauza-efect intre actiunea 25-hidroxi-vitaminei D si aparitia hipertensiunii gestationale ori a preeclampsiei sau a ambelor?

Metode Autorii au efectuat trei analize randomizate mendeliene: una pe un singur esantion (7 389 de femei din doua grupuri de gravide din Europa, 751 cu hipertensiune gestationala si 135 cu preeclampsie) si alta pe doua esantioane (3 388 de cazuri de preeclampsie si 6 059 de controale din doua studii de tip caz-control). La construirea scorurilor riscului genetic au fost folosite polimorfismele nucleotidelor unice la nivelul genelor asociate cu sinteza vitaminei D (rs10741657 si rs12785878) si cu metabolismul acesteia (rs6013897 si rs2282679).

Mon
12
Nov

Ce anticoagulant sa folosim pentru a preveni accidentul vascular în fibrilatia atriala?

Image: 

CERCETARE ORIGINALA Analiza sistematica, meta-analiza de retea si analiza de cost-eficienta

Anticoagulantele orale pentru prevenirea accidentului vascular în fibrilatia atriala

López-López J, Sterne J, Thom H si colab.

 

Întrebarea studiului Care este anticoagulantul oral cu actiune directa (DOAC) cel mai eficient si cu cea mai bun raport cost-eficienta la pacientii cu fibrilatie atriala (FA)?

Mon
12
Nov

Aspirina în doza mica – tratament adjuvant în ulcerul venos al gambei

Image: 

Întrebarea studiului Care este efectul adaugat al aspirinei în doza mica zilnica în vindecarea ulcerului atunci când se foloseste împreuna cu terapia de compresiune, la pacientii cu ulcere venoase ale gambei?

Mon
12
Nov

Cafeaua primeste aviz favorabil pentru sanatate

Image: 

CERCETARE ORIGINALA Sinteza generala a meta-analizelor efectelor multiple asupra sanatatii

Consumul de cafea si sanatatea

Poole R, Kennedy O J, Roderick P si colab.

 

Întrebarea studiului Care sunt dovezile ce atesta asocierea dintre cafea si diversele efecte asupra sanatatii?

Metode Sinteza globala a actualelor dovezi furnizate de meta-analizele studiilor observationale si interventionale referitoare la consumul de cafea si la orice efect al acesteia asupra sanatatii oricareia dintre populatiile adulte din toate tarile si mediile. Au fost explorate bazele de date PubMed si Embase pâna în iulie 2017.

Fri
09
Nov

Precizia diagnostica în ambulator a testarii peptidului natriuretic la locul de îngrijire pentru insuficienta cardiaca cronica

Image: 

 

Întrebarea studiului Cât de exacte sunt testele peptidului natriuretic efectuate la locul de îngrijire pentru insuficienta cardiaca cronica evaluata în ambulator?

Metode Autorii au realizat analiza sistematica si meta-analiza datelor din studii referitoare la precizia diagnostica. Populatia investigata era alcatuita din pacienti cu insuficienta cardiaca cronica suspectata sau confirmata. Testele index au fost cele efectuate la locul de îngrijire pentru peptidul natriuretic de tip B (BNP) sau pentru fragmentul N terminal al pro-peptidului natriuretic de tip B (NTproBNP), rezultatele lor fiind apoi comparate cu cele ale ecocardiografiei, examinarii clinice ori ale unor combinatii ale acestora. Afectiunea tinta a fost insuficienta cardiaca cronica.

Pagini

Subscribe to RSS - Cercetare