Sinteze clinice

Thu
16
Oct

Managementul femeilor cu risc crescut de cancer la san

Image: 

Pe plan mondial, cancerul de sân este cea mai frecventa afectiune maligna diagnosticata la femei. In Marea Britanie, unde reprezinta peste 30% din totalitatea cazurilor de cancer diagnosticate la femei,1 si in SUA, se estimeaza ca riscul mediu, pe intreaga durata a vietii, de a dezvolta o astfel de boala este de 12%,1 desi e posibil sa fie o valoare exagerata, deoarece nu este clar nici pâna la ce vârsta se presupune ca traieste o femeie, nici daca s-a facut o ajustare completa, care sa fi avut in vedere si persoanele de sex feminin care mor de tinere din alte cauze. Este, de asemenea, neclar daca, in calcule, multiplele cancere de sân prezente la o singura pacienta au fost puse la socoteala ca si cand ar fi fost vorba de mai multe femei cu cancer mamar.

Thu
06
Apr

Managementul bolii interstitiale pulmonare asociate cu boala tesutului conjunctiv

Boala interstitiala pulmonara (BIP) este o manifestare frecventa, semnificativa din punct de vedere clinic, a bolii tesutului conjunctiv (BTC). Apare, adesea, la pacientii cu diagnostic cert de BTC. Poate fi, insa, singura manifestare a BTC, nerecunoscuta anterior. Tratamentul BTC–BIP difera de cel al altor pneumonii interstitiale (cum este, de pilda, fibroza pulmonara idiopatica). BIP poate aparea ca o complicatie a tratamentului BTC.

 

BIP in alte boli autoimune cunoscute

Artrita reumatoida

Thu
06
Apr

SINTEZA CLINICA DE ULTIMA ORA Managementul medical al calculilor renali

Image: 

Aproximativ una din 11 persoane are un calcul renal intr-un anumit moment al vietii.1 Peste jumatate dintre pacientii diagnosticati vor avea un alt calcul in decurs de cinci–zece ani.2 Litiaza renala a fost legata de mai multe comorbiditati sistemice, incluzand hipertensiunea4, obezitatea1, 5 si diabetul.6 Cu toate ca nu au fost stabilite definitiv asocierile de tip cauza-efect, s-ar putea ca preventia uneia dintre aceste patologii sa afecteze aparitia celorlalte.7, 8

 

Epidemiologia

In SUA, datele indica o crestere liniara a prevalentei calculilor renali in ultimele patru decenii, de la 3,2%, intre anii 1976 si 1980,13 la 8,8% in perioada cuprinsa intre 2007 si 2010 (fig. 1).1 La fel, in Japonia, incidenta anuala ajustata in functie de varsta a calculilor renali prim-aparuti s-a dublat intre anii 1965 si 2005 (de la 54,2 per 100 000 la 114,3 per 100 000).14

Thu
06
Apr

Carcinomul scuamocelular al pielii fetei

Image: 

 

Aproape jumatate din numarul total al trimiterilor pacientilor la dermatologie este determinat de cancerele de piele si s-a prevazut ca, in Marea Britanie, pe fondul procesului tot mai accentuat de imbatranire a populatiei, cuantumul celor de tip non-melanom va creste cu 50% pana in anul 2030.1 Din aceasta ultima categorie, carcinomul scuamocelular cutanat (cutaneous squamous cell carcinoma – cSCC) se situeaza pe locul al doilea, ca raspaandire, dupa cancerul cutanat bazocelular (basal cell carcinoma – BCC). Incidenta lui la nivel mondial este din ce in ce mai mare si variaza in functie de zona geografica.2, 3

cSCC primar este o tumora maligna a keratocitelor din epiderm sau din zonele adiacente, ce apare frecvent pe zonele expuse la soare, cel mai adesea pe fata si pe gat.4 Poate sa invadeze local si sa metastazeze in ganglionii regionali.

Thu
06
Apr

Depresia în sarcina

Image: 

Depresia în sarcina se intalneste la pana la 10% dintre femei. Ea poate afecta profund senzatia de bunastare, relatiile si calitatea vietii gravidei. Netratata ori incomplet tratata, depresia poate avea si efecte adverse asupra descendentilor. Depresia prenatala este si un puternic factor de risc pentru cea postnatala, o conditie legata de problemele de devoltare la copii. Depresia severa poate duce la suicid, o cauza foarte importanta a decesului matern.Sinuciderile perinatale au fost asociate cu absenta tratamentului activ.

Thu
08
Oct

Mononucleoza infectioasa

Thu
14
May

Boala provocata de virusul Ebola

Image: 

Boala provocata de virusul Ebola este o infectie zoonotica severa, adesea fatala (fig. 1). Exista cinci specii: Zair ebolavirus, Sudan ebolavirus, Taï Forest ebolavirus, Bundibugyo ebolavirus si Reston ebolavirus.1

Specia Zair ebolavirus este responsabila pentru actuala epidemie din Africa de Vest, care a atins cele mai mari proportii de cand s-a descoperit virusul, in 1976 (fig. 2 de pe thebmj.com).

Mon
06
Apr

Sindromul tunelului carpian

Image: 

Sindromul tunelului carpian este cea mai frecvent diagnosticata neuropatie de compresie a membrului superior. Pacientii se pot prezenta la medicii generalisti, fizioterapeuti, terapeuti ai mainii sau chirurgi acuzand simptome variate. Mai multe studii au examinat epidemiologia, diagnosticul si tratamentul sindromului in cauza. Trecem in revista resursele identificate pentru a furniza un ghid bazat pe dovezi in diagnosticul si tratamentul sindromului tunelului carpian.

 

Ce este sindromul tunelului carpian si pe cine afecteaza?

Sindromul tunelului carpian cuprinde un ansamblu de simptome: pacientii prezinta adesea amorteli ori dureri la nivelul mainii, al incheieturii ei sau al antebratului. Conform cercetarilor realizate pe populatia Europei, prevalenta lui variaza intre 1% si 7%, iar majoritatea studiilor o situeaza la circa 5%.1 2 S-a observat ca este de trei ori mai frecvent la femei decat la barbati.2

Thu
16
Oct

Pneumotoraxul spontan

Image: 

Pneumotoraxul descrie prezenta aerului în spatiul pleural, între plamân si peretele toracic. La nivel mondial continua sa aiba o pondere serioasa in ansamblul problemelor de sanatate, morbiditatea asociata si costurile asistentei medicale necesare fiind considerabile. Fara un management corespunzator, boala poate fi, uneori, fatala. Ca urmare a cercetarilor actuale, s-ar putea ca tot mai multi pacienti sa beneficieze de îngrijire ambulatorie. Sinteza de fata exploreaza epidemiologia si cauzele pneumotoraxului si discuta diagnosticul, strategiile de management bazate pe dovezi si posibilele evolutii ulterioare.
 
Cat de frecvent este pneumotoraxul?

Thu
16
Oct

Endometrioza

Image: 

Endometrioza este o afectiune relativ frecventa, potential debilitanta, ce afecteaza femeile de vârsta reproductiva. E greu sa i se stabileasca prevalenta, în primul rând pentru ca manifestarile clinice variaza considerabil, iar în al doilea rând, deoarece singurul test demn de încredere este laparoscopia, ce permite vizualizarea si confirmarea histologica a depozitelor endometriozice. Studiile bazate pe analiza populatiilor consemneaza o prevalenta de aproximativ 1,5%, fata de 6-15%, cat raporteaza cele efectuate în spitale.1 Endometrioza poate fi asimptomatica, iar în cazul femeilor simptomatice, semnele bolii apar devreme în viata reproductiva si se amelioreaza dupa menopauza. Pe termen lung, forma simptomatica poate avea un impact negativ asupra relatiilor personale, a calitatii vietii si a productivitatii muncii.

Pagini

Subscribe to RSS - Sinteze clinice